Schaatsbond in de fout bij marathon Zweden
Boze marathonschaatsers vloekten en tierden donderdag in het Zweedse Mora. Een schaafmachine die niet voldeed, was de oorzaak van het niet doorgaan van de AGM-marathon. Alle beschuldigende vingers wezen naar de schaatsbond KNSB. De frustratie was groot. Er moesten twee doorgangen van elk 10 meter naar een ander veilig parkoers worden aangelegd. De plaatselijke organisatie kreeg dat niet voor elkaar.
Peter Leegwater, de voorzitter van de marathonsectie van de schaatsbond, trok het boetekleed aan. "Ik heb deze fout op mijn geweten. Twee maanden geleden heb ik hier alles geïnspecteerd. Ik was onder de indruk van het organisatievermogen van de Zweden." Alles leek perfect voor het slagen van de AGM-marathon en het open Nederlands kampioenschap, meende Leegwater. "Ook de schaafmachine heb ik gecontroleerd. Uitgerekend dat ding is te licht voor onze eerste grote oefening in Zweden."
Leegwater was donderdag de meest geplaagde man in Mora. Hij kreeg allerlei verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Emotionele ploegleiders wilden hem afzetten als voorzitter. Later op de dag kwamen alle ploegleiders bijeen om te evalueren. Ook rijders als Angenent, Ruitenberg en Hulzebosch waren daarbij vertegenwoordigd. De selecte groep vroeg donderdagavond een gesprek met Leegwater aan.
Na een lange vergadering kwamen alle partijen weer tevreden naar buiten. "Ik heb geen zware kritiek gekregen", reageerde Leegwater. "Ploegleiders en schaatsers hebben me er alleen op gewezen dat wij als sectiebestuur een aantal dingen moeten verbeteren. Wij zijn in hun ogen niet meegegroeid in de professionalisering van de marathonsport."
Het open NK staat voor zaterdag gepland. Waarschijnlijk wordt dat op een parkoers van slechts 1700 meter verreden. Volgens de regels zou dat 4 kilometer moeten zijn. Maar nood breekt wet, vindt Leegwater. Het traject wordt uitgezet op een klein droog gedeelte van het Siljanmeer. Door dooiweer is het bestaande parcours van 4 kilometer te gevaarlijk geworden voor de schaatsers. Het dunne ijslaagje op de 60 centimeter dikke ijsvloer zou zware verwondingen bij vallende rijders kunnen veroorzaken.
© ANP, 07-02-02