Ruud Borst wint Finse "11-stedentocht"

Ruud Borst heeft zaterdag bij Kuopio de Finse versie van de Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam gebracht. De rijder uit Leiderdorp versloeg na 200 kilometer zijn vluchtgenoot Rob van Meggelen in de eindsprint. Derde werd Hotze Zandstra op een achterstand van 1 minuut en 28 seconden. De wedstrijd werd verreden bij een temperatuur van -17 graden, waardoor er bij de rijders nogal wat bevriezingsverschijnselen optraden. De winnaar was net binnen de zes uur binnen. De eerste vrouw die de finish passeerde was Kathalijne Oudhoff.

De rietkragen van het Kalavesiemeer lagen 'bezaaid met slachtoffers'. Ontelbare scheuren maakten van de Finse Alternatieve Elfstedentocht een grote struikelpartij. Knieën, ellebogen en ribben hadden het zwaar te verduren. Bovendien werd het geweeklaag van de schaatsers aangewakkerd door de felle vrieskou.
Uitgerekend Ruud Borst, met z'n 2,01 meter de langste man van het peloton, kwam ongeschonden uit de strijd. Hij 'wiekte en klauterde' naar zijn tweede zege in een wedstrijd over tweehonderd kilometer. Borst versloeg in de eindsprint Rob van Meggelen, de enige die zijn demarrage kon volgen. De winnaar liet een tijd van 5 uur 54 minuten en 56 seconden noteren. Hotze Zandstra eindigde op de derde plaats.
Zo'n honderd schaatsers, onder wie 26 A-rijders, waagden zich aan de barre tocht. De temperatuur kwam heel lang niet boven de min 20. ,,Vreselijk was het. Mijn onderlichaam voelde helemaal onderkoeld aan. Ik houd van extreme dingen, maar dit ging me te ver'', zei Van Meggelen, die over drie weken in Nepal met een expeditie de top van een berg van 8000 meter hoopt te halen.
De overlevingstocht in het Finse Poollandschap leverde vele verliezers op. Lissenberg, Winters, Rozendaal, Lankhaar, Henri Ruitenberg, Kramer, Pieterse en Huitema vielen door materiaalpech of blessures uit. ,,Dit zijn niet omstandigheden waar ik van droom'', kreunde Huitema.
Toen hij na kilometers vallen en opstaan voor de tiende keer keihard op het ijs smakte, was het voor Huitema voorbij. Met een stel gekneusde ribben zwaaide hij de zeventien overblijvers in de kopgroep noodgedwongen na. ,,Ik zat even niet op te letten en toen trapte ik in zo'n vuile rotscheur. Ik voel me nu zo miserabel, alsof ik onder een trein heb gelegen''.
Op het moment dat Huitema naar de verwarmde tent strompelde, viel na ongeveer honderd kilometer koers de beslissing. Borst en Van Meggelen ontsnapten en werden niet meer achterhaald. De voorsprong op de jachtgroep van veertien man varieerde tussen de één en twee minuten. Arjen Schreuder, eind januari winnaar van de Oostenrijkse Alternatieve Elfstedentocht, raakte in de achtervolging uitgeput. ,,Het vloeibare voedsel in mijn bidon bevroor. Ik dacht onderweg: waar ben je toch in hemelsnaam mee bezig. Ik kon de ene voet niet meer voor de andere krijgen''.
Het excuus van Schreuder werd door Zandstra als ,,zeer zwak'' afgedaan. De eigenzinnige, beresterke Fries had voor de race maar liefst zeventien ,,stukken brood'' opgegeten. Zonder verder maar enig voedsel aangereikt te krijgen, maakte hij de laatste dertig kilometer in zijn eentje jacht op de twee vluchters. ,,Ik werd doodziek van al die mensen die bij me in het groepje schaatsten. Niemand wilde kopwerk verrichten. Ik zei tegen jongens als Heideman, Van Benthem en Peter de Vries: aju, ik ga voor de derde plek rijden''. Even zag het er naar uit dat het natuurmens de vluchters zelfs zou achterhalen. Maar Zandstra, net hersteld van een longontsteking, slaagde niet in zijn missie. ,,Vond ik ook niet erg. Een derde plaats is me net zo veel waard als de echte hoofdprijs. Ik schaats namelijk voor mijn plezier'', zei hij 'koud' over de finish.
Een uur later was er bij Zandstra geen sprake meer van opgewektheid. Met bevroren tenen, handen en buik moest hij zich bij de dokter melden. ,,Ik voel me nu een kleine man. Ik wil mijn tenen nog niet ter beschikking stellen van het schaatsmuseum in Hindeloopen. Daar staan er al een paar op sterk water. Vreselijk lijkt me dat''. Behalve Zandstra kampten nog tien schaatsers met bevriezingsverschijnselen. Arnold Gaasenbeek werd zelfs met twee bevroren voeten in het ziekenhuis opgenomen. Volgens artsen houdt hij er geen blijvend letsel aan over.
Ruud Borst kwam zonder enig blessureleed uit de strijd. Slechts één keer was hij gevallen. ,,Onbegrijpelijk. Ik was heel erg vermoeid. Juist dan val je vaak. Onderweg heb ik scheel gezien van ellende. Ik wilde zelfs afstappen. Voor de finale heb ik me weer op kunnen laden. Van Meggelen deed het meeste kopwerk. In de eindsprint kon ik hem makkelijk hebben. Misschien was dat wel niet helemaal eerlijk, maar ik ga me natuurlijk niet tijdens de sprint inhouden om een ander de zege te gunnen'', aldus Borst, die mogelijk de overstap maakt van Bional naar Wehkamp. Beide bedrijven onderhandelen over een afkoopsom.

Uitslag heren:

1. Ruud Borst (5:54:56)
2. Rob van Meggelen
3. Hotze Zandstra (op 1:28)
4. Jan Maarten Heideman (op 2:55)
5. Peter de Vries
6. Henk van Benthem
7. Bas van Hest
8. Hans v.d. Wetering
9. Rudi Groenendal
10. Bertjan v.d. Veen (op 3:27)
11. Arnold Stam

Uitslag dames:

1. Kathalijne Oudhoff (7:20:01)
2. Neeke Smit
3. Kea Lootsma

ANP/JZ (26-02-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl