S T I C H T I N G W I N T E R M A R A T H O N

"Elfsteden" verlost van het ‘Piet Kleine syndroom’

Stempelen verleden tijd.

Iedereen weet het nog, die gedenkwaardige 4e januari 1997, de dag van de 15e Friese Elfstedentocht. Piet Kleine arriveert als eerste in Hindelopen en vergeet te stempelen. Gelukkig voor de organisatie won Henk Angenent en niet Piet Kleine de Elfstedentocht van 1997. Het missen van een stempelpost is reglementair voldoende om gediskwalificeerd te worden. Dat geldt ook voor de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Echter,….. de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is met ingang van januari 2001 van dit probleem verlost. Wiebe Barkey, de computerspecialist van de Stichting Wintermarathon, heeft in samenwerking met een Oostenrijkse computerfirma een chipsysteem ontwikkeld, dat onder alle omstandigheden, ook voor marathonschaatsen werkt. Een ‘chipsysteem’ voor de tijdregistratie bestaat al veel langer – het wordt onder meer gebruikt bij grote atletiek evenementen - maar het probleem was dat het systeem niet werkte onder extreme koude.

Alle toer- en wedstrijdschaatsers worden voorzien van een chip, die op de finishlijn èn op de stempelposten een signaal afgeeft, dat d.m.v. een transpondersysteem wordt opgevangen. Drie 4 meterhoge antennes op de controleposten zorgen voor een feilloze ontvangst, die op de stempelposten tot op 1/10e seconden nauwkeurig en op de finishlijn tot op 1/1000e. De chip is verpakt in een creditkaart, die onder de kleding gedragen wordt of eenvoudig in een zak kan worden gestoken. De chip is bestand tegen vorst, lichaamswarmte, transpiratie en de combinatie daarvan en is al onder verschillende zware omstandigheden getest. Bij het alpineskiën waar bij snelheden van 80 km en meer een gevoelstemperatuur van meer dan –30 kan ontstaan en bij massale langlauftochten met enige duizenden deelnemers. De Oostenrijkse wielerbond gebruikt het systeem bij het mountainbikerennen waar men in de bossen nog wel eens een verkeerde, kortere, route wil nemen.

Het bestuur van de Friese Elfstedentocht, onder leiding van voorzitter Henk Kroes, zal in januari a.s. op de Weissensee aanwezig zijn en heeft al laten weten graag kennis te maken met dit systeem. In overleg met KNSB wedstrijdleider Rein Zwart is afgesproken dat de wedstrijdcollegae van Henk Kroes op de Weissensee alle gelegenheid krijgen om alle "in’s en outs" van de Alternatieve Elfstedentocht te bestuderen. Wedstrijdleider Rein Zwart is een groot voorstander van de invoering van chips. "De veiligheid is er mee gediend en we zijn verzekerd van een nog nauwkeurigere uitslag. De absolute winst is natuurlijk de veiligheid. Soms komt er een peloton vol fanatieke schaatsers met honderd man of meer op een controlepost af schaatsen, soms met een snelheid van 40 km of meer en dan vol in de remmen om te stempelen. Valpartijen zijn vaak het gevolg en scherpe schaatspunten verdwijnen spontaan in dijen scheenbenen van de voorganger of erger. Ik ben hier heel blij mee."

De twee Alternatieve Elfstedentochten voor toerrijders, het Open Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen (KNSB), de AGM Marathon en de Alternatieve Elfstedentocht voor wedstrijdrijders worden gehouden tussen 26 januari en 2 februari op de Weissensee. In deze week reizen ca. 8.000 schaatsenthousiasten, deelnemers en begeleiders, naar dit op 950 meter hoog gelegen Oostenrijkse bergmeer in Karinthië. Het tv-verslag is op SBS6.

Meer info: http://www.weissensee.nl/SWM_Aktueel/Chipsysteem/chipsysteem.html

SWM (16/23-11-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl